Beroepsverkeersregelaar
Wilt u beroepsverkeersregelaar worden? Dat kan. De Nederlandse veiligheidsacademy is uw partner in Nederland voor gecertificeerde opleidingen tot beroepsverkeersregelaar. U leert alles wat wettelijk nodig heeft om als beroepsverkeersregelaar te gaan werken, tevens ontvangt u tips en trucs opgedaan in de praktijk. Nederland is een druk land met veel drukke wegen en een groot aantal auto’s op de weg. Soms ontstaan er omstandigheden waar een standaard situatie, zoals een kruising of zijstraat in een wijk, tijdelijk niet meer voldoet. Dit kan gebeuren door een ongeluk, wegafzetting of uitval van verkeerslichten. Om vervolgens het verkeer in goede banen te leiden worden beroepsverkeersregelaars ingezet. Het vak van een beroepsverkeersregelaar vereist vakmanschap en goede organisatie. Om beroepsverkeersregelaar in Nederland te worden, dient u een professionele opleiding te volgen. De Nederlandse veiligheidsacademy biedt deze opleiding aan, tevens zijn er aanvullende cursussen zoals; conflicthantering voor verkeersregelaars. Opfriscursus en opmaat gemaakte verzoeken. Bij voldoende deelnemers kan men deelnemen aan een cursus met alleen vrouwelijke deelnemers, gender neutraal of Engelstalig.
Wat zijn verkeersregelaars?
Verkeersregelaars zijn mensen die het verkeer regelen en zorgen voor de veiligheid van weggebruikers en voetgangers. Ze staan borg een juiste en eerlijke doorstroming
Soorten verkeersregelaars
Er zijn verschillende soorten verkeersregelaars:
- Beroepsverkeersregelaars (bij tijdelijke verkeersmaatregelen, vanaf 18 jaar).
- Transportbegeleiders (voor het begeleiden van lange, hoge en brede transporten, vanaf 24 jaar).
- Evenementenverkeersregelaars (vanaf 16 jaar).
- Verkeersbrigadiers (oversteekhulp, vanaf 10 jaar) .
Bij elke inzet zijn er verschillende bevoegdheden, eisen en vorm van aanstelling. De beroepsverkeersregelaars en transportbegeleiders werken zelfstandig. De verkeersregelaars bij evenementen werken onder toezicht van de politie. Verkeersbrigadiers regelen het verkeer op een vaste plaats, zoals bij een school.
Bevoegdheden verkeersregelaars
In de Regeling Verkeersregelaars 2009 staan de bevoegdheden van verkeersregelaars. De regeling bevat informatie over:
- de opleiding of instructie,
- de aanstelling,
- de examinering
- en de uitrusting van verkeersregelaars.
De wegbeheerder geeft aan of het nodig is verkeersregelaars in te zetten vanuit de verkeersveiligheid. De aanstelling van transportbegeleiders is landelijk. De aanstelling voor beroepsverkeersregelaars kan zowel landelijk als door de gemeente.
Vereenvoudiging regels evenementenverkeersregelaars
Een gemeente regelt de aanstelling voor verkeersregelaars bij evenementen zelf. Sinds 1 oktober 2017 gelden nieuwe regels voor deze verkeersregelaars:
- De gemeente vereist de inzet van verkeersregelaars voor bepaalde (soorten) evenementen.
- De organisator van een evenement meldt de verkeersregelaars aan bij de SVNL.
- De gemeente waar het evenement is stelt de verkeersregelaars aan.
- De gemeente stelt alleen verkeersregelaars aan die een online instructie volgen.
- Ze krijgen een aanstelling voor 12 maanden, niet meer voor 1 evenement.
- De organisator zet ze in voor een evenement.
Deze aanstelling is voor maximaal een jaar en geldt alleen voor de gemeente waarin hij werd aangesteld. Verder vervalt voor deze verkeersregelaars de aanstellingspas. Om het verkeer bij een evenement te mogen regelen stelt de organisatie een inzetlijst op. Op deze lijst staan alle bevoegde en aangestelde verkeersregelaars voor dat evenement vermeld.